Maíz nixtamalizado para preparar pozole
Hey everyone, it's me, Dave, welcome to our recipe page. Today, we're going to prepare a distinctive dish, Maíz nixtamalizado para preparar pozole. One of my favorites food recipes. For mine, I'm gonna make it a little bit tasty. This is gonna smell and look delicious.
Maíz nixtamalizado para preparar pozole is one of the most favored of current trending meals on earth. It's appreciated by millions daily. It's easy, it's fast, it tastes delicious. They are nice and they look wonderful. Maíz nixtamalizado para preparar pozole is something that I've loved my whole life.
Many things affect the quality of taste from Maíz nixtamalizado para preparar pozole, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Maíz nixtamalizado para preparar pozole delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.
To get started with this particular recipe, we have to first prepare a few components. You can cook Maíz nixtamalizado para preparar pozole using 3 ingredients and 19 steps. Here is how you cook it.
Preparar el nixtamal en esta época, seguramente para muchas personas estará fuera de lugar, debido a la facilidad que tenemos de simplemente ir a la tienda y comprarlo en lata, así de fácil.
Si voy a publicar esta receta, es con la idea de que mi hija y las personas que tan amablemente me siguen, vean el proceso de preparar el nixtamal, que podemos luego usar para pozole, o bien, se puede moler y hacer masa para preparar tortillas, sopes, tostadas, gorditas, en fin...
Mi madre preparaba nixtamal a diario, para luego molerlo, convirtiéndolo en masa para hacer tortillas calientitas, riquísimas!!!! Utilicé maíz morado (en algunos lugares le llaman maíz negro), ya que es el favorito para hacer pozole. Como dato curioso, quiero aclarar que la cal que se usa para nixtamalizar el maíz es la misma que usan los albañiles en la construcción. Increíble!!!!
Ingredients and spices that need to be Make ready to make Maíz nixtamalizado para preparar pozole:
- 6 libras maíz morado
- 4 cucharadas cal
- agua
Steps to make to make Maíz nixtamalizado para preparar pozole
- Aquí tenemos el maíz morado, tal y como lo compré.
- Lo primero es vaciar el maíz en una coladera. Dale golpecitos, para que quede bien limpiecito.
- Éste es el polvito (tamo del maíz) que soltó.
- Ahora vacía el maíz a un recipiente grande. Ponle bastante agua. Todo el maíz podrido y/o vano, subirá a la superficie.
- Quita todo el maíz que sube y deséchalo.
- Ahora lávalo y ponlo en una olla grande.
- Agrega bastante agua.
- Ésta es la cal.
- Agrega 4 cucharadas de cal.
- Revuelve bien. Tapa y prende el fuego.
- Menea de vez en cuando. En cuanto empiece a hervir, baja la flama, no es bueno que el nixtamal hierva.
- Está listo cuando al menear se siente blandito. Cuando agarres un granito y fácilmente se le puede quitar la pielecita.
- Tapa y deja que se enfríe para poder lavarlo.
- Ya frío, vacía por partes en una coladera grande.
- Ponte guantes gruesos y refriégalo. Lávalo súper bien, para quitarle la cal y la piel a todos los granos.
- Continúa así, hasta que termines.
- Bien lavado y sin agua, está listo para hacer pozole (ver receta). Yo lo pongo en bolsitas para poder congelarlo y usarlo posteriormente.
- Con lo de 4 tazas de nixtamal, equivale a lo que es una lata grande de maíz para pozole.
- Rindió para sacar 6 bolsas de 4 tazas cada una.
As your experience and also self-confidence grows, you will certainly discover that you have a lot more all-natural control over your diet regimen as well as adapt your diet to your personal preferences over time. Whether you want to offer a recipe that uses less or more ingredients or is a little bit essentially spicy, you can make basic changes to accomplish this goal. In other words, start making your recipes on time. As for fundamental food preparation abilities for beginners you do not need to discover them yet only if you grasp some simple food preparation strategies.
This isn't a total guide to fast and also easy lunch dishes but its good something to chew on. Ideally this will certainly obtain your innovative juices moving so you can prepare scrumptious dishes for your family without doing a lot of heavy meals on your journey.
So that's going to wrap this up for this special food Recipe of Quick Maíz nixtamalizado para preparar pozole. Thanks so much for reading. I am sure that you can make this at home. There's gonna be more interesting food in home recipes coming up. Remember to bookmark this page in your browser, and share it to your loved ones, colleague and friends. Thanks again for reading. Go on get cooking!
Comments
Post a Comment